Press "Enter" to skip to content

Derfor har jord så stor en betydning for os

Man siger jo, både når man bliver begravet og døbt, at af jord er man kommet, til jord skal man blive, og af jord skal man igen genopstå.

Hvis man tager dette direkte, så lyder det jo ulækkert, for børn bliver ikke groet, og man genopstår jo ikke som en zombie!

Men man mener jo både direkte og indirekte, at man er en del af Jorden i form af planeten, og så har man levet af det, som jorden har givet en, og man bliver til gødning for jorden, som andre ting kan spirre op af – på den måde er det hele en cirkel.

Og dette var endda kun i den kristne opfattelse, at man bruger jorden som rituel her, men jorden og symbolikken ved jorden går igen i mange andre religioner og sammenhænge.

For siden mennesket lærte at dyrke jorden, så blev vi det moderne menneske, vi er vidne til i dag, der kan lave mange sindrige opfindelser og sende os ud i rummet – men kan vi stadig ikke få mad fra jorden herhjemme, så er det lige meget, hvor langt frem vi kan komme.

Derfor skal vi have respekt for jorden og pleje den, for selvom vi lægger en nødplan med, at vi kan rejse til en anden planet i fremtiden og bruge den som et nyt hjem, når vi har udpint den gamle, så hjælper det jo ikke så meget, hvis vi ikke har taget ved lære af sidst.

Vi lægger marker brak, vi spreder jord ud, vi får vores mad fra jorden, vi leger i jorden, og vi har et ansvar for at passe på den her jord, som er givet til os af tidligere generationer, og derfor skal de fremtidige også arve den samme jord – det skylder vi dem som minimum.

Pas på vores jord, for vi har kun den her.