Press "Enter" to skip to content

Blog om spil: Hestevæddeløbets historie

Hestevæddeløb har faktisk en stor og stolt tradition i Danmark, selvom det ikke er den sport, der får den største omtale eller mest mediedækning herhjemme, men der kan måske være ved at ske en forandring, da man nu kan bette på hestevæddeløb hjemmefra, så sporten er kommet ind i en ny tidsalder.

Men lad os starte med at se baglæns på en sport, der har store og mange rødder mange år bagud, som endda vil overgå nogle af de sportsgrene, vi hører mest om her i landet.

Som en kuriøsitet kan det først og fremmest påpeges, at de danske avlsheste stort set alle over en kam kan spores tilbage til den samme hest, der blev importeret fra England i slutningen af 1700-tallet, men selve disciplinen med at dyrke hestevæddeløb kan faktisk spores endnu længere tid baglæns.

Man mener nemlig, at siden mennesket lærte at håndtere vilde heste, at de har udnyttet denne transportmulighed til at se, hvem der ejede den hurtigste hest. Det ser man eksempler på fra blandt andet antikkens Grækenland, hvor der er arkæologiske spor efter hestevæddeløb.

Det første organiserede hestevæddeløb, der blev arrangeret i Danmark, fandt sted i år 1771, altså før USA var etableret, og blev stablet på benene af royalt engagement. Grundet intriger i de kongelige gemakker ophørte hestevæddeløbsgenren kort tid efter for først at blive taget op igen i år 1820.

Herefter blev der etableret deciderede baner til brug ved hestevæddeløb og generelt oplevede disciplinen en organisering og opblomstning, som man ikke havde set før. Det har medført, at man i dag har ni officielle baner til hestevæddeløb, der er ligeligt fordelt over Danmark.

Og nu er noget af det seneste simpelthen blevet, at man hjemmefra via sine elektroniske anordninger med internetopkobling kan bette på den eller de hest(e), som man har tiltro til vil komme først i mål og således indkassere en stor præmie til både betteren, vinderhesten jockeyen og hestens ejere.